Ervaringen

Zeer aan te raden. Een hele fijne manier van directe zachte feedback op (micro)gedrag.
Ilja de Groot
2018

Een bijzondere ervaring rijker.

Zowel persoonlijk als professioneel geïnteresseerd heb ik een workshop coaching m.b.v. paarden gevolgd bij Yvonne. Ietwat onzeker door een heilig ontzag voor de kracht van het paard. Zeker gevoed door de ervaring van het tijdens een rijles van het paard afgegooid/gesprongen te zijn startte ik de workshop. Onder het genot van heerlijk kopje koffie kregen we met z`n 3en een duidelijke theoretische toelichting op werken met paarden en de systeeminvloeden. Met nog als afsluiting een mooie uitleg over hoe coaching m.b.v. paarden een helpende spiegel kan zijn voor je als persoon. Hierna het paard uit de stal halen en tezamen naar de bak.

Professioneel en met grote aandacht voor ieders verhaal zijn we onder de zorgvuldige begeleiding van Yvonne na elkaar de bak ingegaan. Yvonne gaf ieder van ons op maat een kennismakingsoefening met het paard. “Het paard rustig benaderen, aanlijnen en een rondje door de bak lopen en zien wat er gebeurd en gespiegeld wordt.

Mijn beurt: oeps voel mij wel gespannen en ga na overleg en voldoende steun van Yvonne de bak alleen in. Ik stond aan de ene kant van de bak en het paard stond aan de andere kant dus ik moest na haar toe om haar aan te lijnen. Zo eerst maar even stilstaan en kijken wat ik voel…. Even helemaal niets en toen gebeurde iets totaal onverwachts. Ik voelde mij in een bijzondere band op afstand met het paard alsof ik alleen met haar op de wereld was. Ik voelde mij ook zeer liefdevol na haar. Dit gebeurde in een flits en zag toen tot mijn grote verbazing dat het paard zijn hoofd liet zakken en met gebogen hoofd op mij kwam toelopen. Wat een ervaring, maar dacht ook, nu snel voordat zij ervandoor gaat aanlijnen en rondje lopen. Dit ging goed en ik had het gevoel de oefening redelijk te handelen maar wel met een hoge ademhaling.

Wat heb ik geleerd? Vertrouwen hebben in de ander en in mijzelf, voor communicatie en actie zijn er immers twee nodig. Tijd nemen om ergens aan te komen en te zijn en als iets moois gebeurd dit ook tot mij nemen en niet direct doorgaan.

Dank je wel Yvonne.

Joke Mooij
2018

Yvonne is een prachtig mens en een hele prettige en goede coach.
Haar manier van zijn is haar grootste troef in haar werk; ze treed je tegemoet op een manier waarop je je direct geaccepteerd en gezien voelt. Ik krijg het gevoel dat ik me niet meer hoef te beschermen en tot rust mag komen; me mag openen.
Voor mij is dat DE bedding waarin coaching kan plaatsvinden.

Het mooie is dat dit natuurlijk bij haar aanwezig is, daar hoeft ze niets voor te doen.
En dan heeft ze ook nog eens een hele hoop mooie interventies die ze kan inzetten, waaronder natuurlijk haar paarden.
Die ervaring was mindblowing voor mij; wat een spiegel is dit mooie dier. Ik vond het heel bijzonder om hier kennis mee te maken. En ik denk dat de combinatie met systemische werken ervoor heeft gezorgd dat de sessie nog een tijd heeft doorgewerkt.
Al bij al dus een aanrader!

Janneke Petersen Nobbe, Zinsibility
2017

Ik heb recent bij Yvon, Horses&Coaching een paarden coaching sessie gedaan. Razend benieuwd was ik naar hoe dat nou in zijn werk gaat. Hoe Yvonne en wat Yvonne dan precies zou doen en wat zou dat paard dan gaan doen? Ik kon er maar moeilijk een voorstelling van krijgen. Juist ja. Je moet het gewoon gaan doen, ondergaan. Het is zó byzonder! De sensitiviteit is zó groot bij paarden, ze voelen je zo zuiver aan. Het geeft inzicht in jezelf. In hoe je doet, waar je staat. Ik vond het een openbaring. En maak je geen zorgen als je bang bent voor paarden, dat ben ik ook en dacht, jesses, dat voelt dat paard natuurlijk meteen, en dat bleek tot mijn verbazing prima, want in de angst blijkt het niet te zitten. Hoe mooi is dat! Aanrader dus, met Yvonne haar deskundige, rustige en warme begeleiding kan ik het een ieder aanraden!
Petra Jansen, Health food coach
2017
Een zaterdagavond in juli. Een grote manege in de avondzon. Twintig nieuwsgierige deelnemers. En een groot zwart paard dat nieuwsgierig op ons stond te wachten. In alle eerlijkheid vond ik het best spannend om die grote zandbak binnen te lopen voor onze paardencoaching. Gelukkig voelde ik me al snel op mijn gemak toen ik eenmaal mijn eigen plekje had ingenomen. Yvonne begeleidde onze sessie met veel rust, vertrouwen en wijsheid. Het was zo bijzonder om te zien welke inzichten wij kregen: over onszelf, onze plek binnen de groep en de dynamiek tussen de deelnemers. Ik ging dan ook naar huis met een grote glimlach, mooie nieuwe inzichten en vooral een groot WOW-gevoel. Dank voor de bijzondere ervaring, ik kom graag nog een keer terug!
Ilse de Boer, tekstschrijver
2017
 Yvonne leren kennen als hardwerkende en goed opgeleide HR specialist. Nu zij voor zichzelf is begonnen komen haar kwaliteiten op het gebied van het coachen van zowel individuen als teams nog beter tot hun recht. Zij beschikt over een groot scala aan technieken om de gestelde doelen te bereiken. Een daarvan spreekt zeer tot de verbeelding: het inzetten van paarden om haar cliënten veel sneller te laten inzien hoe ze overkomen, waar ze staan en hoe hier mee om te gaan. Als je dat een keer meemaakt ben je overtuigd. Dit alles doet Yvonne op professionele en ontspannen wijze. Een echte aanrader voor eenieder die coaching serieus neemt en de waarde begrijpt !
Wolter Bosscha, HR Troubleshooter bij B2
2017

Wauw, dit weekend ervaarde ik paardencoaching en dit is wat het met me deed…Een paard is oordeelloos en kan je uiteraard niet in woorden vertellen wat er is of wat er gebeurd maar wat ik mij wel telkens heb afgevraagd is ‘dat wat ik nu voel in mijn lijf, dat wat ik nu zeg tegen mezelf hoe doe ik dat in mijn normale leven?’ En Yes, het was bijzonder om te merken hoe dichtbij het paard mocht komen maar eenmaal te dichtbij voelde ik bijna stem in mij ‘back off niet te dichtbij!’ He, waar ken ik dit toch van? Het paard continue in de gaten willen houden, volgend met mijn ogen, draaiend met mijn lijf…niet het blinde vertrouwen hebben dat het veilig is maar altijd willen weten wat er is zodat je direct kunt anticiperen op de situatie he, waar ken ik dit toch van? Stappend in het licht, zichtbaar willen zijn om te kunnen delen maar zodra de context veranderd verward zijn snel de schaduw in, onzichtbaar en observerend…he, waar ken ik dit toch van?
Wat een bijzondere manier om tot inzichten te komen en dat is precies waar groei begint?Ik kan niet anders zeggen dan dat het een super bijzondere ervaring was en of het paard hier nou echt voor nodig was? Absoluut, doordat ik 0,0 herkennen kon hebben in het paard wist ik dat alles wat ik voelde en dacht over niemand anders dan mijzelf ging. Wat een pure informatie, wat een bijzondere lessen?
Shanna Proost, Young NLP Academy
2017
Yvonne is een professionele en empathische coach met oog voor de onderstroom. Met haar observaties weet ze feilloos de vinger op de zere plek te leggen. Met haar vragen zet ze diepgaande ontwikkeling in werking. Een aanrader voor doorbraak in je ontwikkelingsproces.
Laura van der Klugt, ontwikkelspecialist Luchtverkeersleiding
2017
Ik ken Yvonne van de opleiding ‘organisatieopstellingen’, daar heeft zij diverse opstellingen begeleid waarbij ik altijd onder de indruk was van haar rustige, integere, maar wel haarscherpe manier van werken.
En ik heb zelf een paardenc0aching meegemaakt met de intervisiegroep waarbij we individuele vragen opstelden. De samenwerking van Yvonne en het paard maken dat er direct verbinding is en er heel veel wordt uitgewisseld zonder dat er veel gezegd hoeft te worden. Hierdoor ervaar je in een veilige omgeving een inzicht dat doorwerkt zonder dat je er bij stil hoeft te staan of over hoeft te spreken. Deze werkvorm is volgens mij zeer geschikt om zowel individuele vragen te onderzoeken als in teamverband inzicht te vergaren op het gebied van teamvragen, organisatiedoelen en onderlinge samenwerking.
Anne Geluk
2017
De reden dat Jet (13) is gaan paardencoachen is dat ons paard Quick haar een paar keer eraf gebokt had. Dit deed Quick alleen bij haar. We vroegen ons af waarom en wat eraan te doen. Jet is een lief meisje. Geduldig, rustig en meegaand.
Het bleek al snel dat wanneer Quick haar enige druk gaf, Jet een stapje achteruit zette.
Yvonne vroeg of ze dit in haar “echte leven” ook deed. Ja, dat was eigenlijk wel zo. Ze is conflict vermijdend. Doet liever een stapje terug dan dat ze tegengas geeft.
Bij Quick leerde ze nu juist een stap voorwaarts te zetten in plaats van achteruit! En wat gebeurde er…..Quick deed een stap achterwaarts. Ze leerde zo dat ze soms best tegendruk kan geven, dat dat juist goed is. Ze leerde zo meer voor zichzelf opkomen.
Het mooie is dat in de eerst les dit er eigenlijk al uit kwam. De ander vier lessen heeft ze dit goed ingeoefend. Ze leerde ook dat ze goed is in leiding geven, maar dat ze dat het liefst doet zonder druk uit te oefenen. Dat is toch een mooi inzicht. Met 5 lessen is er goed resultaat zichtbaar. Ook dat is fijn, het is geen eindeloos traject.
Na de lessen zat Jet weer op haar paard. Bij de paardrijles zei de instructrice: “Jet, je zit duidelijk anders op je paard.” En tot nu toe is ze er niet afgebokt!
Wanneer ik Jet vraag wat ze heeft geleerd bij het paardencoachen zegt ze: “duidelijker zijn”. Dat is mooi, ik hoop niet alleen tegen het paard, maar ook in haar dagelijkse leven.

Marjon van der Togt
2017

Wat begon als een leuk idee om te doen met vriendinnen, werd een onverwachte verdieping in onze vriendschap.
Een middag met 4 vriendinnen ‘paardencoachen’ bij Coach Yvonne Brokaar (Horses & Coachen) gaf behoorlijk stof tot nadenken en inzicht.

Het werken met de paarden in de bak, werd door Yvon dusdanig zorgvuldig begeleid, dat zelfs de wat ‘schrikkerigen’ onder ons uiteindelijk gewoon met de paarden durfden te werken.

Dat wat er in de bak gebeurde was heel bijzonder. Soms zelfs confronterend of aangrijpend. Tot dan toe nog onuitgesproken zaken, tussen vriendinnen die elkaar sinds hun jeugd al kennen en een hechte band hebben, kwamen naar boven.

Mooi hoe Yvonne daar een veilige omgeving voor creëerde. En heel bijzonder hoe het onze vriendschap met elkaar nog verder heeft doen groeien. Dank Yvonne! Voor herhaling vatbaar.

Paulien van Musscher
Director FloJa Foundation
2016